msgbartop
Weblog, který píše Ondřej Baar o internetovém marketingu, copywritingu a SEO, aby pomohl všem co mají zájem o pomoc
msgbarbottom



VODA z kohoutku v restauraci

Publikováno: 26. Březen 2010

Jak jsem již v některém ze svých článků psal máme s kamarády z volné nohy takový páteční rituál kdy chodíme na polední menu do restaurací. Během krátké doby jsme si oblíbili jednu z nich a chodíme do ní častěji. Dnes jsem byl však velmi překvapen, když se na mém účtu objevily navíc položky za minerálku, když jsem si jako vždy dal džus s vodou do půllitru, jak to dělám běžně.

Otázka principu, nebo logické gastronomie?

Osobně nechci nikdy vodu samostatně když už si dávám nějaké pití různé přeslazené nápoje u mne nemají šanci. Mnohem raději si dam ředěný džus ideálně fresh. Nemyslím si, že z dlouhodobého hlediska se může restauraterúm  prodražit podávání vody zdarma. Ve své dosud oblíbené restauraci jsem se dnes opravdu naštval a opravdu by měli více uvažovat nad tím co v restauracích dělají. Chápu však konzumenty, kteří chtějí pouze vodu, protože mě například nechutnají minerální vody, mají pro mě podivnou pachuť, a tak jako skoro abstinent bych v restauraci neměl prakticky co pít. Navíc zapíjet jídlo neslazeným nápojem je pro lidský organismus mnohem lepší než jakékoliv přeslazené sodovky.

Proč se tak brání? Neumí snad počítat?

Litr vody stojí 8 haléřů, já už jsem v této restauraci utratil minimálně 10 000 Kč možná i více pokud mi donesli ke každému jídlu džus s vodou (cca 200ml vody) bylo by jich řekněme 50  tzn 10 litrů vody – cca 0,8 Kč.  Do této jednoduché rovnice přidejme tu možnost že už tam přestanu chodit, tzn nebudou mi nalévat vodu a ušetří 0,8 Kč ale již ode mě nedostanou dalších 10 000 Kč za další stravování. Není lepší dát zákazníkovi co chce když to skoro nic nestojí a udržet si ho, než ho při obědě otrávit. Tohle jednaní mi přijde strašlivě krátkozraké a restauraci může jen uškodit.

Nedělejte ze mně vola, slečno!

Nejvíce mě dnes dojala mistryně svého řemesla, „namachrovaná“ servírka. Kterou jsem si po zaplacení zavolal, když jsem si uvědomil, že částka byla nějak vyšší.  Za prvé jsem nechápal jak dostala do půllitru po rysku 0,33 lahvové vody a 0,25 jahodového džusu. 0,8 dcl mi nějak schází. Když tam byl navíc led a nechce se mi věřit, že by měli nadměrečné půllitry. Na můj dotaz nedokázala odpovědět, holka potřebuje asi vydělat a tak nám tam nalila vodu z kohoutku a vydávala ji za balenou, neboť každá dvacka dobrá ne? Přiznává svou chybu, že nám měla donést skleničky a nalít jsme si to mohli sami. Navíc potom se začala hájit tím, že by dostali pokutu od hygieny. Nestačím se divit a slečnu upozorňuji ať se pokusí ubrat na své aroganci, neboť už začínala být poněkud nepříjemná. Ptám se jí za co by tu pokutu dostali a ona za to že bych vám ji nalila, že to nesmí. No asi by tam hygiena měla opravdu zavítat, pokud nemají na baru pitnou vodu v kohoutku, je to docela problém… :) Příště Vám donesu balenou vodu, džus  a půllitr a slijete si to sami. Na to již přichází má poslední věta: „Příště mi raději donesete tu vodu z kohoutku“.

Bojím bojím prodělám!

Takto podobně asi přemýšlí majitelé restaurací – všichni začnou pít vodu a mě nezbude na výplaty. Prosím Vás, trochu logického uvažování to chce.Vydělávat by se nemělo na ne-alku, jak je teď velmi běžné ale na umění kuchaře. Stačí dobře vařit, mít příjemný servis a úspěch u strávníků je zaručen, pokud vlastníte pajzl, kde k utopenci dáte maximálně pivo – o vodu bych neměl jak požádat, protože bych neotevřel ani dveře.

Bohužel přibyla na mém seznamu další restaurace, ve které už nebudu tak šťastný.

Jak jste na tom vy? Jakou máte zkušenost s  podáváním vody z kohoutku.

Komentáře, přidejte svůj názor!

  1. |

    I když jsi myslím že jde o hloupost, tak pokud ti naúčtoval klasickou minerálku ale nepřinesla ti jí, tak to je její chyba. To je základ co ví každá servírka(pokud nejsi v total pajzlu). Takže jsi nejspíš dostal vodu z kohoutku :).

    Každopádně pokud jsi chtěl klasickou vodu, měl by jsi si o to říct předem.

  2. |

    Samozřejmě jsem to řekl a v total pajzlu jsem rozhodně nebyl :) Za hloupost to nepovažuji, protože o mě jako strávníka tím prakticky přišli.

  3. |

    http://jiri-sedlacek.cz/2010/01/kohoutkovou-staci-rict/

    Tady jsem psal o tom samém, strašně záleží na tom, kdo obsluhuje.

Komentáře, přidejte svůj názor!

You must be logged in to post a comment.

¨